Brooks zadels: voorbereiding, inrijden, onderhoud

Hoe ik mijn zadels prepareer

Ik bereid zadels i.h.a. voor, door het in te smeren met Proofide, niet al te dik, op de bovenkant en ook wat op de randen en vlak bij de randen op de onderkant. Dit doe ik met mijn vingers want met een doek trekt de Proofide voor een deel in die doek. Daarna laat ik het zadel liggen tot de glans weg is. Dat betekent dat de olie delen van het Proofide die het zadel in conditie houden, in het leer getrokken zijn. Dat kan wel een week duren... (in de winter, in de zomer als het warmer is, zeg 20 °C en meer, gaat het veel sneller, maar ik laat i.h.a. een zadel een paar dagen liggen). Dat is denk ik de beste methode, maar betekent wel dat je een tijd het zadel niet kan gebruiken. Alternatief is heel dun insmeren, laten opdrogen of uitsmeren na een dag met een doekje, en dat nog 1 á 2 keer herhalen wanneer de fiets niet gebruikt wordt. Of je huiskamer stoken tot meer dan 20 °C ;-)

Hier is een voorbeeld van Proofide op een zadel (B17 Narrow) waarvan enkele stukken al opdrogen, dit zijn de delen die dof worden, waar het glanst is de olie uit de Proofide nog niet in het zadel getrokken:
proofide drying on a saddle

Bovenkant, onderkant of beide kanten insmeren?

De Brooks instructies uit de jaren 80, evenals de huidige instructies, zeggen de bovenkant in te smeren. Anderen suggereren de onderkant in te smeren; dit was ook wat er bv. in oude exemplaren (jaren 80) van het tijdschrift Fiets werd aangeraden. Let wel dat je dan geen regen bescherming hebt, hoewel Proofide niet voldoende is als regenbescherming, je moet altijd een zadeldekje gebruiken als je de fiets buiten laat staan in de regen. Voor een mountain bike is de onderkant misschien beter. Er wordt wel gezegd dat je niet beide kanten van het zadel moet insmeren met Proofide, omdat het leer moet kunnen ademen, maar dat heb ik gewoon gedaan met allerlei zadels en het leer kan zeker ademen (dat zie je aan hoe snel vocht van erop rijden na een lange fietstocht, verdwijnt). Ik denk dat bij de oudere versie van Proofide dit wel een probleem zou kunnen zijn. Die oudere versie van proofide heeft een ietwat rode kleur, is meer vettig, en zit in de bruine potjes. Als voorbeeld hier een plaatje van 2 oudere versies van Proofide, de eerste is uit eind jaren 80 of begin jaren 90, de rechter is uit begin jaren 2000. Dat laatste potje is nog bruin, maar de inhoud lijkt al iets meer op de huidige samenstelling:
proofide uit beging jaren 1990/begin jaren 2000

Hoe vaak insmeren en hoe lang doe je met een potje Proofide?

Proofide is vooral bedoeld het leer soepel te houden. Om uitdrogen te voorkomen is 1 keer per jaar dun insmeren zeker genoeg. Wanneer het leer te droog (hard) wordt zul je scheurtjes in het oppervlak zien en die buitenkant heeft dan schade opgelopen.

Een klein potje van 25g is voldoende voor meerdere jaren bij gebruik bij een enkel zadel. Een grote pot van 40 g. is vooral interessant voor wie meerdere Brooks zadels heeft. Ik heb bv. met een 40 g. potje ca. 7 zadels meermaals behandeld de afgelopen 3 jaar.

Inrijden van een zadel

Ik rijd gewoon met een zadel tot het comfortabel wordt, maar wie het wat sneller ingereden wil hebben kan een andere methode gebruiken:

bv. een nat (doorweekt) washandje op het zadel leggen (een zo klein mogelijk deel van het zadel nat laten worden, dat deel waar de zitbotjes op zitten), en het water uit het washandje een paar uur laten intrekken in het zadel. Daarna een lange rit maken. Dit moet het proces flink versnellen.

Dit is vnl. zinvol voor erg harde zadels zoals de Team pro, mogelijk ook toepasbaar bij de B17 (maar zou ik niet doen). Voor zadels zoals de B17 Imperial of Swallow zou ik het zeker niet doen, en helemaal niet bij de brede stadszadels (B66,B67,B68)

Hoe lang duurt het voordat een zadel ingereden is?

Dit hangt van het type zadel af. Hier een paar voorbeelden, waarbij ik ervan uitga dat er geen trucs zijn toegepast zoals het natmaken van het zadel alvorens ermee te gaan fietsen:

Wanneer moet je het zadel opspannen?

XXX komt nog XXX

Voor e-post ga naar de email pagina