Axa Spark steady

Op de hoofdpagina schreef ik:

23 augustus (2011): De Axa Spark steady ziet er nogal lelijk uit maar misschien hebben ze 'verlicht de hele lamp' beter gedaan dan Spanninga met de Plateo.

Maar na wat meer denken en bekijken van het plaatje voordat ik de achterlamp in mijn handen had dacht ik dat hij het licht waarschijnlijk gewoon in een kegel verspreidt. Dit is inderdaad zo, teleurstellend!

Specificaties:

StVZO goedkeurings no: K826
Massa: 44 g (zonder moeren, ik kocht de OEM versie, zitten die bij de versie voor losse verkoop?).
Grootte: 105,5 mm breedte, 55,6 mm hoogte, 23,1 mm dikte.
Lichtbron: 1 rode LED.
Montage: Op de achterdrager, 50 mm of 80 mm boutafstand. Jje kunt de afstand ook zelf verstellen als je de lamp open maakt, wat mogelijk is door met de juiste maat schroevendraaier schuin druk uit te oefenen op de 2 lipjes. Je moet dat wel voorzichtig doen.
Bedrading/connectoren: Er zijn 2 klem connectoren.
Constructie: Plastic, met gegalvaniseerde bouten.

Prijs: ca. € 8,-

Plaatjes:


Ervaringen

Getest sinds: 2012-1-5

De lamp ziet er beter uit dan ik had verwacht, ik vond hem op de plaatjes van Axa wat lelijk maar dat gevoel heb ik helemaal niet als ik hem in de hand heb. De lamp heeft een enkele LED als puntbron. Het licht van de LED wordt niet diffuus gemaakt en een groot deel van het licht van de LED schijnt als een puntbron, wat ik eigenlijk al verwachtte toen ik een tijdje geleden het plaatje op Axa's website wat nader bestudeerde. De verlichting van de hele reflector is heel zwak, veel donkerer dan de Plateo. De puntbron is op korte afstand te fel en maakt schatten van de afstand tot de lamp onmogelijk.

Er is geen mogelijkheid voor aansluiten met 2,8mm connectoren, dat is jammer. De klemverbinding bevalt me niet, de draden zitten niet stevig vastgeklemd.

Plaatjes van het geproduceerde licht

Zie de pagina over camera instellingen voor meer informatie over de opstelling en instellingen om plaatjes te maken.

Projectie op de muur vanuit een hoek (wat laat zien hoeveel licht omhoog, naar voren en naar de zijkanten gestrooid wordt) [ F3.9 & F1.8 ]:



Projectie op de muur (dit laat het lichtpatroon zien):



Zichtbaarheid van de lamp bij allerlei hoeken (0°, 45°, 90°, 135°) [ 0,5m, zoom x3, F3.5, ISO80, 1/250s & 1/60s ]:




Vergelijking van achterlampen

Ontwerp- en dus beoordelings criteria voor achterlampen

Zie Achterlampen: Theorie.

Conclusie

Deze lamp kan ik in oorspronkelijke toestand niet aanraden vanwege de puntbron die irritant en zelfs asociaal is, en het onmogelijk maakt voor achteropkomend verkeer de afstand tot de lamp in te schatten. Hij kan open gemaakt worden en ik zal nog wat experimenteren door het rechstreekse licht van de LED wat te verzwakken.

De klemconnectoren zijn ook rommel, dus al met al: Niet aanbevolen.

Voor e-post ga naar de email pagina