Achterlamp: Basta Ray

Merk op: Basta is in 2000 overgenomen door Axa, en het lijkt erop dat ze de naam Basta niet meer willen gebruiken. De 'Axa Riff' was de 'Basta Riff'. Ik zal de oorspronkelijke naam gebruiken.

Specificaties:

StVZO goedkeurings no: K257
Massa: 73 g (met ringen/moeren).
Grootte: 114 mm breedte, 66 mm hoogte, 50 mm dikte.
Lichtbron: 0,6 W gloeilamp.
Montage: Op de achterdrager, 50 mm of 80 mm boutafstand (center tot center). Om de boutafstand te veranderen moet je de lamp openmaken.
Bedrading/connectoren: Er zijn 2 klem bevestigingen voor draden die op het einde van isolatie ontdaan moeten zijn.
Prijs: ca. € ??,-

Plaatjes:Plaatjes van het geproduceerde licht

Zie de pagina over camera instellingen voor meer informatie over de opstelling en instellingen om plaatjes te maken.

Projectie op de muur vanuit een hoek (wat laat zien hoeveel licht omhoog, naar voren en naar de zijkanten gestrooid wordt) [ F3.9 & F1.8 ]:Projectie op de muur (dit laat het lichtpatroon zien):Zichtbaarheid van de lamp bij allerlei hoeken (0°, 45°, 90°, 135°) [ 0,5m, zoom x3, F3.5, ISO80, 1/250s & 1/60s ]:

Vergelijking van achterlampen

Ervaringen

Irritant voor achteropkomend verkeer tot op welke afstand?: Geen irritatie.
Zichtbaarheid: Minder goed dan de SP15. Hij geeft veel minder licht en heeft een veel kleiner verlichtte grootte dan LED koplampen met lijntjes techniek zoals de Line plus, H-track, Riff steady or met volledig verlichtte reflector zoals de Plateo, maar zichtbaarheid van de SP 15 was zo goed, dat ik hier ook deze lamp op grote afstand wil testen voordat ik zeker ben hoe goed of slecht hij is.
Zichtbaarheid door reflectie: Wordt nog getest.
Gemak om aan te sluiten: Goed voor losse draden waarvan je de isolatie aan het einde verwijderd hebt (dat kost wel wat werk als je geen kabelstripper hebt). Er is geen aansluiting voor 2,8 mm stekkers.

Ontwerp- en dus beoordelings criteria voor achterlampen

Zie Achterlampen: Theorie.

Conclusie

Wordt niet mneer gemaakt, maar als je er ergens nog eentje kan vinden is het een goede achterlamp hoewel de beste LED achterlampen beter zijn. Die zijn ook betrouwbaarder, vanwege het feit dat gloeilampjes niet zo lang meegaan... En dan heb je de klemconnectoren op de Ray, die zijn rommel. Als je een basta Ray met gloeilamp op een fiets hebt en een LED achterlamp wil, zijn alleen de beste dynamo LED achterlampen echt beter, en dat zijn de Lumiring, Line plus, and Lineo.

Voor e-post ga naar de email pagina