Achterlamp: Basta Ray LED

Merk op: Basta is in 2000 overgenomen door Axa, en het lijkt erop dat ze de naam Basta niet meer willen gebruiken. De 'Axa Riff' was de 'Basta Riff'. Ik zal de oorspronkelijke naam gebruiken.

Specificaties:

StVZO goedkeurings no: K257 + K414
Massa: 74 g (los zonder ringen/moeren).
Grootte: 114 mm breedte, 67 mm hoogte, 50 mm dikte.
Lichtbron: 1 rode LED met behuizing erom die het meeste licht diffuus verstrooit (behalve recht naar achteren, en dat licht wordt nog eens door een kleine lens aan de binnenkant van de behuizing gebundeld, hopelijk geeft dit gecollimeerd licht).
Montage: Op de achterdrager, 50 mm of 80 mm boutafstand (center tot center). Om de boutafstand te veranderen moet je de lamp openmaken.
Bedrading/connectoren: Er zijn 2 klem bevestigingen voor draden die op het einde van isolatie ontdaan moeten zijn.
Prijs: ca. € 5,-

Plaatjes:

Plaatjes van het geproduceerde licht

Zie de pagina over camera instellingen voor meer informatie over de opstelling en instellingen om plaatjes te maken.

Projectie op de muur vanuit een hoek (wat laat zien hoeveel licht omhoog, naar voren en naar de zijkanten gestrooid wordt) [ F3.9 & F1.8 ]:Projectie op de muur (dit laat het lichtpatroon zien):Zichtbaarheid van de lamp bij allerlei hoeken (0°, 45°, 90°, 135°) [ 0,5m, zoom x3, F3.5, ISO80, 1/250s & 1/60s ]:
Vergelijking van achterlampen

Ervaringen

Irritant voor achteropkomend verkeer tot op welke afstand?: > 25m
Zichtbaarheid: ?
Zichtbaarheid door reflectie: Wordt nog getest.
Gemak om aan te sluiten: Goed voor losse draden waarvan je de isolatie aan het einde verwijderd hebt (dat kost wel wat werk als je geen kabelstripper hebt). Minder duurzaam dan de Basta Ray aangezien metalen contacten buiten de behuizing zitten, dit kan problemen door corrosie geven. Er is geen aansluiting voor 2,8 mm stekkers.

Ontwerp- en dus beoordelings criteria voor achterlampen

Zie Achterlampen: Theorie.

Conclusie

De lamp heeft een enkele LED als puntbron. Het licht van de LED wordt diffuus gemaakt maar niet verspreid over een groter oppervlak. Daarmee blijft het een puntbron die op korte afstand te fel wordt voor achteropkomend verkeer. Inschatten van afstand is door die puntbron ook onmogelijk. De klemconnectoren zijn rommel. Deze lamp raad ik niet aan.

Voor e-post ga naar de email pagina