Philips Saferide lumiring achterlamp

Introductie

In jan. 2011 hoorde ik van de achterlampen die Philips van plan was te verkopen sinds juni. Op de hoofdpagina schreef ik:

Philips komt met (email, 12 & 18 jan. 2011):
- achterlichten uit die ca. juni 2011 te koop zullen zijn (blijkbaar vertraagd). Hopelijk concurrentie voor B&M op dat gebied!
- lampen voor de MTB.
Ik ben benieuwd...

Toen ik een tijd niets hoorde dacht ik al dat ze op Eurobike geintroduceerd zouden worden, en inderdaad...

Philips SafeRide Fahrradrücklicht / RearLight LumiRing: 6 LEDs, 6V 0,6W
ifdesign: Philips SafeRide Fahrradrücklicht

Specificaties:

Type identificatie: Dynamo versie: SR RD LR, batterij versie die kan knipperen (niet-StVZO): SR RB LR BB, batterij versie zonder knipperen (StVZO): SR RB LR BNB
StVZO goedkeurings no (dynamo versie): K796
Massa: 76 g (met moeren). [ batterij versie: 107 g incl. 2 x AAA batterijen. ]
Grootte: 110,0 mm breedte, 50,3 mm hoogte, 17,7 mm dikte. [ batterij versie: Dikte 21,0 mm ]
Lichtbron: 6 rode LEDs.
Montage: Op de achterdrager, 50 mm á 80 mm boutafstand, verstelbaar. De boutjes kunnen er bij verstellen uitvallen...
Bedrading/connectoren: Er zijn 2 connectoren voor 2,8 mm vrouwelijke stekkers zoals gebruikt bij standaard dubbelpolige bedrading die je kan kopen bij een fietsenwinkel. De lamp heeft ook een klem die er deels eruit kan trekken, voor bedrading zonder stekkers. Dat is beter dan losse stukjes plastic die je kwijt kan raken, zoals bij sommige andere lampen.
Constructie: Plastic, met wat vernikkelde messing moeren/boutjes lijken te zijn. Beter dan verzinkt staal (dat na een paar jaar moervast kan komen te zitten door roest), maar ik zou liever RVS zien.

Prijs: ca. € 30,-

Plaatjes:


Zie ook: Philips Lumiring dynamo achterlamp ervaringen, uitelkaar gehaald, en gemodificeerd.


Batterij versie (werkt ook met NiMH AAAs...):Zie ook: Philips Lumiring batterij achterlamp uitelkaar gehaald, die defect was door waterschade.


Vergelijking van de dikte van de dynamo en batterij versie:

Ervaringen

Getest sinds: 2011-11-28

Voorlopige indrukken: Minder irritant dan de Toplight line plus (die was al heel goed) terwijl hij toch minstens zo goed zichtbaar is.

Kijken naar het lichtpatroon en de lichtintensiteit is zeer interessant: het is gelijkmatig (hoewel je dat niet zou zeggen als je de lamp op een muur schijnt), niet te fel, en in de recht-naar-achteren positie lijkt hij zelfs beter dan de Toplight Line plus. Dit was in een test binnenshuis op ca. 6 m afstand, langeafstand testresultaten zijn te zien op de pagina waar de achterlampen vergeleken worden. Ik zal mijn indrukken binnenkort nader beschrijven.

Het lichtpatroon: De Lumiring lijkt precies te doen wat ik al eerder dit jaar vond dat achterlampen moeten doen: Verlichten vanaf een redelijk groot oppervlak voor zichtbaarheid dichtbij, en een straal met bijna gecollimeerd licht naar achteren voor lange afstandszichtbaarheid. Dat er een straal bijna gecollimeerd licht uitkomt kun je zien aan de bepaalde lichtvlek op de muur in het midden, die vanaf een bepaalde afstand steeds bijna dezelfde vorm/grootte/intensiteit blijft houden.

Hoe je de lamp van dichtbij ziet, met het licht van de ring van licht, is heel anders dan de B&M Toplight Line plus. Je krijgt het gevoel alsof er zich daar een echt voorwerp bevindt, en iet slechts wat lampjes die ergens in de lucht hangen. Dit is moeilijk uit te leggen. Ik wil hier nog een filmpje van maken (al wel geprobeerd maar dat leverde geen goed resultaat op), misschien dat dat het kan laten zien. Nog te vertalen: Perhaps this feeling of 'something real' being there will help motorists going around the cyclist? The only taillamp that feels similar is the Spanninga Plateo xds after covering up its direct light from the LED.

Naar de zijkant is er goed licht gezien vanuit allerlei hoogten, zoals deze plaatjes van verschillende invalshoeken laten zien:

Die 2 lichtpunten zijn rechtstreeks afkomstig van de LEDs. De preciese plaats waar je ze ziet hangt af van je eigen kijkhoogte zoals deze plaatjes laten zien, en zijn behoorlijk fel. Ze lijken zich overigens op verschillende posities te bevinden van de buitenkant omdat je in feite rechtstreeks licht ziet van de LEDs (de 'punten' van licht die alle kanten op stralen), afgebogen door de optica.

Mijn ervaringen bevestigen het meeste van wat ik tevoren had verwacht, gezien wat Philips zelf schrijft over de lamp, zie Achterlampen: Theoretisch.

Ik las wat kritiek op deze lamp over de connectoren (hier (in het Duits)) over het feit dat ze gecentreerd zijn, en installatie ervan kan door een spatbord gehinderd worden als dat dichtbij zit (merk op dat je 2,8mm stekkers niet zomaar kunt ombuigen, ze breken snel af). Dit klopt maar dit is bij nadere beschouwing niet slechter dan bij andere achterlampen waarbij de stekkers meer aan de linkerkant (van achter gezien) zitten. Bv. bij de Toplight line plus, Basta Riff, zit de meest rechtse connector even ver van het midden, en bij de H-track zelfs meer naar het midden. Voor een toekomstige 'perfecte' achterlamp zou ik wel de connectoren voor 2,8mm stekkers zo veel mogelijk naar links willen zien als de breedte van de lamp dat toelaat, en beide connectoren vlak bij elkaar zodat je de aders van de kabel niet zo ver uitelkaar hoeft te trekken.

Wat betreft de batterij versie hoorde ik iets over corrosie. Als dit niet veroorzaakt werd door de batterijen (aangezien batterijen te snel de neiging hebben te gaan lekken en dan alles aantasten, zou ik alleen accu's gebruiken, en wel Sanyo Eneloop, die prima werken in deze achterlamp), dan is het misschien een goed idee zuurvrijve vaseline o.i.d. te gebruiken als extra beveiliging voor het geval dat de rubbers niet goed genoeg afsluiten. Details heb ik niet over zulke problemen, mogelijk was het veroorzaakt door niet goed genoeg dichtklikken, want daar moet je goed op letten bij deze lamp vanwege de niet zo stijve achterplaat.

Een lezer stuurde me zijn ervaringen met een kapotte Lumiring-batterij, en de flexibele achterplaat was deel van het probleem, zoals ik verwachtte, maar in dit geval was het probleem in feite veroorzaakt doordat de plaat waarop de lamp gemonteerd was niet helemaal vlak was... Zie hier voor nadere informatie en plaatjes.

Vergelijking van de grootte met de H-track en Line plus:

Plaatjes van het geproduceerde licht

Zie de pagina over camera instellingen voor meer informatie over de opstelling en instellingen om plaatjes te maken.

Projectie op de muur vanuit een hoek (wat laat zien hoeveel licht omhoog, naar voren en naar de zijkanten gestrooid wordt) [ F3.9 & F1.8 ]:Projectie op de muur (dit laat het lichtpatroon zien):

De Lumiring ziet er niet erg fel uit op deze plaatjes, maar zoals ik al eerder schreef, schijnt hij het licht dat hij produceert daar waar het nuttig is. Hij is dus effectiever en ik vind hem beter dan de Line plus...


Zichtbaarheid van de lamp bij allerlei hoeken (0°, 45°, 90°, 135°) [ 0,5m, zoom x3, F3.5, ISO80, 1/250s & 1/60s ]:
Vergelijking van achterlampen

Ontwerp- en dus beoordelings criteria voor achterlampen

Zie Achterlampen: Theorie.

Conclusie

Dit is mijn favoriete achterlamp: Zeer goed zichtbaar terwijl hij niet te fel is. Vergeleken met de Toplight Line plus: zijdelingse zichtbaarheid is beter, midden- tot korte afstandszichtbaarheid is beter vanwege het grotere verlichtte oppervlak en de langeafstandszichtbaarheid (>100 m) is vergelijkbaar.

Het enige echte minpunt van deze achterlamp is de prijs...

Hij zou nog feller gemaakt kunnen worden zonder dat hij irritant wordt, de lamp gebruikt zo weinig stroom dat me dit een goede optie voor een volgende versie lijkt.

Voor e-post ga naar de email pagina