Spanninga 15 (2013)

Specificaties:

StVZO goedkeurings no: K30019
Massa: 58 g (met RVS ring/moer, de bout is ook van RVS, mooi!).
Grootte: 45 mm breedte, 93 mm hoogte (gemeten langs de reflector), ca. 50 mm maximale dikte (=afstand van het spatbord).
Lichtbron: 0,6 W gloeilampje (maar wordt verkocht zonder gloeilamp, kan dus ook met 0,3W lampjes gebruikt worden).
Montage: Op het achterspatbord.
Bekabeling/connectoren: Een pool via aarde (bout waarmee de lamp op het achterspatbord wordt vastgemaakt) of klemconnector, de andere via klemconnector.
Prijs: ca. € 5,-

Plaatjes:

Dit is de productfoto die ik in 2011 afhaalde:

De lens voor de gloeilamp mist een stuk vergeleken met de oudere Spanninga 15. Dit zag ik toen al, maar in 2013 was pas echt geinteresseerd om te kijken of de lamp echt veranderd was.

Toen ik de lamp bekeek, aangesloten op een spanningsbron, leek me het licht niet rood genoeg, ik kreeg de indruk van een verwaterd rood, alsof andere kleuren licht van de gloeilamp niet genoeg weggefilterd worden. Dit laat het licht meer lijken op carmijnrood (ietwat wit gemengd met rood). Ik denk dat dit gedaan is om meer lichtsterkte uit de gloeilamp te halen, maar ik ik vraag me af of deze methode in strijd is met de regels...

Meer volgt nog.

Middelbareafstandstest 1 van achterlampen (2013-2-21). Het was weer duidelijk hoe verwaterd het rood is. Niet goed! Zichtbaarheid is vergelijkbaar met de oude versie in deze test.

Plaatjes van het geproduceerde licht

Zie de pagina over camera instellingen voor meer informatie over de opstelling en instellingen om plaatjes te maken.

Projectie op de muur vanuit een hoek (wat laat zien hoeveel licht omhoog, naar voren en naar de zijkanten gestrooid wordt) [ F3.9 & F1.8 ]:Projectie op de muur (dit laat het lichtpatroon zien):
Zichtbaarheid van de lamp bij allerlei hoeken (0°, 45°, 90°, 135°) [ 0,5m, zoom x3, F3.5, ISO80, 1/250s & 1/60s ]:
Vergelijking van achterlampen

Ontwerp- en dus beoordelings criteria voor achterlampen

Zie Achterlampen: Theorie.

Conclusie

Het rode licht is niet echt rood maar een verwaterd rood. Zou dit onder ongunstige weersomstandigheden voor een witte/gele koplamp aangezien kunnen worden? I weet het niet zonder wat meer tests te doen, maar dit bevalt me niet. Alleen al hierom raad ik deze lamp niet aan.

Voor e-post ga naar de email pagina