Achterlamp: Spanninga 15 (voor spatbord montage, met gloeilamp)

Specificaties:

StVZO goedkeurings no: K20038
Massa: 58 g (met ring/moer).
Grootte: 45 mm breed, 94 mm hoog (105 mm met het Union naamplaatje) gemeten parallel aan de reflector, maximaal ca. 49 mm dik (afstand tot het spatbord).
Lichtbron: 0,6 W gloeilamp.
Montage: Op het achterspatbord.
Bedrading/connectoren: 1e pool gaat via aarde van de fiets (spatbord, via de bout waarmee de lamp vastgezet wordt, maar je kan een draad binnen de lamp solderen zoals ik heb gedaan), de 2e pool is de kabel naar de dynamo die je vastzet door de gloeilamp in te schroeven.
Prijs: ca. € 5,-

Plaatjes:

De afgebeelde lamp is afkomstig van een oude Union fiets van mijn vader uit ca. 1988. Een vergelijkbare versie (zonder Union naamplaatje) wordt nog steeds verkocht maar ik heb gezien dat nieuwere versies niet gelijk zijn aan deze oude. Zo'n nieuwe zal ik ook nog gaan testen. Deze lamp heeft een Union naamplaatje wat niet verwijst naar de Duitse maker van fietsonderdelen, maar naar de fietsenfabrikant Union die vergelijkbaar in kwaliteit was met Batavus en Gazelle, wat nu niet meer het geval is na allerlei overnames andere zaken die te saai zijn om hier te vertellen :)

Plaatjes van het geproduceerde licht

Zie de pagina over camera instellingen voor meer informatie over de opstelling en instellingen om plaatjes te maken.

De plaatjes vanuit de hoek en op de muur zijn gemaakt met een 0,3 W en een 0,6W gloeilampje. De lamp werd oorspronkelijk waarschijnlijk geleverd met een 0,6W goeilamp aangezien dat op de achterlamp staat, maa 0,3W lampjes werden ook veel in achterlampen gebruikt (0,3W is het minimum volgens StVZO).

Projectie op de muur vanuit een hoek (0,3W) (wat laat zien hoeveel licht omhoog, naar voren en naar de zijkanten gestrooid wordt) [ F3.9 & F1.8 ]:

Merk op hoe weinig licht deze achterlamp geeft, en bijna niets omhoog/naar voren zoals de huidige StVZO eisen.

Projectie op de muur vanuit een hoek (0,6W) (wat laat zien hoeveel licht omhoog, naar voren en naar de zijkanten gestrooid wordt) [ F3.9 & F1.8 ]:

Hier is het een stuk beter.

Projectie op de muur (0,3W) (dit laat het lichtpatroon zien):


Projectie op de muur (0,6W) (dit laat het lichtpatroon zien):


Zichtbaarheid van de lamp bij allerlei hoeken (0,3W) (0°, 45°, 90°, 135°) [ 0,5m, zoom x3, F3.5, ISO80, 1/250s & 1/60s ]:

Zichtbaarheid van de lamp bij allerlei hoeken (0,6W) (0°, 45°, 90°, 135°) [ 0,5m, zoom x3, F3.5, ISO80, 1/250s & 1/60s ]:

Vergelijking van achterlampen

Ervaringen

Irritant voor achteropkomend verkeer tot op welke afstand?: Nooit irritant...
Zichtbaarheid: Met een 0,6 W gloeilampje is het een goed zichtbare lamp, beter zichtbaar vanaf sommige hoeken dan de Basta Ray. Hoewel de hoeveelheid licht en vooral verlichte grootte veel minder is dan van LED lampen met verlichtte lijntjes techniek, bleek bij een lage afstands test dat deze lamp zeer goed zichtbaar is, en het licht daarnaar toe stuurt waar het nodig is, i.t.t.de meeste LED achterlampen die wel veel licht produceren maar het in allerlei richtingen sturen, ook daar waar het niet nodig is.
Zichtbaarheid door reflectie: Wordt nog getest.
Gemak om aan te sluiten: Slecht, ouderwets. De bout waarmee de lamp aan het spatbord bevestigd wordt, wordt als massa gebruikt. Je kan er wel een draad in solderen aan de lamphouder aan de binnenkant zoals ik heb gedaan. Er is geen aansluiting voor 2,8 mm stekkers.

Ontwerp- en dus beoordelings criteria voor achterlampen

Zie Achterlampen: Theorie.

Conclusie

Hoewel de lamp ouderwets lijkt zijn LED achterlampen qua prestaties niet beter.

Voor e-post ga naar de email pagina