Achterlamp: Spanninga Plateo xds

Specificaties:

StVZO goedkeurings no: K670
Massa: 52 g (met moeren).
Grootte: 104,3 mm breedte, 43,2 mm hoogte, 19,8 mm dikte.
Lichtbron: een rode LED.
Moutage: Op de achterdrager, 50 mm en 80 mm boutafstand (haal de bout met houder uit de opening, plaats in de andere om de breedte te wisselen).
Bedrading/connectoren: Er zijn 2 connectoren voor 2,8 mm vrouwelijke stekkers zoals gebruikt bij standaard dubbelpolige bedrading die je kan kopen bij een fietsenwinkel. Bijgeleverd worden een plastic connector om losse bedrading zonder stekkers te gebruiken.
Construction: Plastic, met zwart geverfde bouten die er uit steken, verzinkte veerringen, en zwarte moeren.

Price: ca. € 18,-

Plaatjes:


Plaatjes van het geproduceerde licht

Zie de pagina over camera instellingen voor meer informatie over de opstelling en instellingen om plaatjes te maken.

Projectie op de muur vanuit een hoek (wat laat zien hoeveel licht omhoog, naar voren en naar de zijkanten gestrooid wordt) [ F3.9 & F1.8 ]:


Projectie op de muur (dit laat het lichtpatroon zien):


Zichtbaarheid van de lamp bij allerlei hoeken (0°, 45°, 90°, 135°) [ 0,5m, zoom x3, F3.5, ISO80, 1/250s & 1/60s ]:Vergelijking van achterlampen

Ervaringen

De hele reflector licht op en dat is prima, maar de LED schijnt ook rechtstreeks naar achteropkomend verkeer met absurde intensiteit, niet diffuus, wat verdomd irritant is voor wie er achter rijdt (dat is een probleem want op smalle fietspaden kun je een tijdje vastzitten achter iemand met zo'n lamp vooraleer je de mogelijkheid hebt om in te halen). Ik experimenteerde wat met wit plakband om het rechtstreekse licht van de LED diffuus te maken en iets minder fel, wat de lamp flink verbeterde.

Irritant voor achteropkomend verkeer tot op welke afstand?: ≥25m
Zichtbaarheid: Redelijk, zijdelings nogal matig.
Zichtbaarheid door reflectie: Wordt nog getest.
Gemak om aan te sluiten: Goed voor 2,8mm stekkers, voor losse draden wordt er een plastic inzetstukje meegeleverd, maar zoiets kun je gemakkelijk kwijtraken...

Ontwerp- en dus beoordelings criteria voor achterlampen

Zie Achterlampen: Theorie.

Conclusie

Het concept van de Spanninga Plateo xds waarbij de hele reflector wordt opgelicht is goed, en dat wat ik in een achterlamp zou willen zien, maar al met al is het een slechte lamp vanwege het rechtstreekse licht van de LED wat achteropkomend verkeer enorm irriteert. De puntbron is zelfs gevaarlijk verblindend op korte afstand, je ziet dan alleen nog dat licht, bijna niets anders (dit is een probleem dat vergelijkbaar is met wat tegemoetkomend verkeer ziet bij het zien van een Magicshine MJ808 koplamp). Ik raad deze lamp dan ook niet aan.


Kritiek naar de fabrikant

Ik stuurde dd 2011-10-6 via het webformulier een bericht, en hoewel ik betwijfel dat ze er wat mee doen, moet het gezegd worden dat puntbronnen slecht zijn: Web bericht Spanninga 2011-10-6.

Voor e-post ga naar de email pagina