Union 8601 roldynamo

Specificaties:

Massa: ?
Constructie: Roldynamo (montage onder de trapas).
Zelf te onderhouden: Nee.
Prijs: Ik dacht eerst dat hij alleen in restbestanden verkrijgbaar was. Toen ik in oktober 2010 zocht onder de nieuwe naam Basta, vond ik hem op hun website...

Plaatjes:

Union roldynamo

Ervaringen

Getest: Van april 2007 tot eind 2007 (toen de dynamo kapot ging).

Ik heb in het voorjaar van 2007 een bijna ongebruikte Koga WT met roldynamo tweedehands gekocht, en de dynamo beviel goed. Dat veranderde na regen en een paar koude dagen (paar graden boven nul of minder). Na regen bleef allerlei rotzooi (zand/bladeren) aangekoekt aan het wieltje zitten wat ik er de volgende dag moeizaam af kon schrapen. Af moest schrapen, want de trillingen daardoor gingen door heel het frame en waren zo groot dat het oncomfortabel fietsen was! Bij kou was het nog erger, op een rit van 10 km moest ik meerdere keren afstappen om het wieltje schoon te maken van zand en weet ik wat nog meer, dat er bij die kou direct lekker aan vast ging plakken. Het volgende probleem was de lagering, het ding ging enorm piepen na een periode met regen. Smeren verhielp dat probleem, maar kort daarna gaf hij geheel de geest (dat was na zo'n 2500 km met dynamo aan). Ik heb de dynamo nog opengemaakt en was niet onder de indruk van het ding, i.h.b. de lagering is matig.

Ervaringen van anderen

Toevoeging 1: Dat de dynamo het maar 1 winter volhoudt was overigens ook de ervaring van iemand anders die ik erover sprak en die de dynamo net zoals ik serieus gebruikte (voor lange ritten, het hele jaar door). Bij wat verder zoeken op internet zijn meerdere beschrijvingen van problemen met slippen en aankoeken van rommel op het rolwiel te vinden.

Toevoeging 2 (2012-10-1): I received a recent report from someone who used this generator for many years without problems. He thought mine was a later version which were not so good, but no, mine is the original one mounted on the 1992 Koga World traveller, it was earlier than his one. He did say he had set it such that the force of the wheel on the tyre was high, which might help I suppose. But perhaps the roller wheel surface was improved?

Conclusie

Slechte dynamo. Houdt het misschien 1 winter vol...

Voor e-post ga naar de email pagina