IQ reflector wijzigingen: Invloed op vorm van de lichtbundel en artefacten hierin

Update 2013-12-16: When I first made this page in 2010, I had listed 3 versions of the IQ reflector. But then it seemed after more forum perusing, that this was wrong, that there were only 2 versions, and shortly after that I 'fixed' this page. But actually it was correct, there were indeed 3 versions (perhaps even more?). The 3rd version was made probably after the 2nd version with the 5 sections in the centre, it's hard to tell without doing archeology by perusing forums for old postings and looking for pictures of Cyos and Edeluxes, which I'm not going to do, but it makes sense because Edeluxes only seemed to get a reflector with matte sides at the end of 2009. In any event, I added back the 3rd version, which I have in a recent 2013 Edelux for example. This version looks the same as the original one, with 4 sections in the centre but sides are matte. But the Edelux-2013 does have a hotspot, far more noticeable than anything in the Edelux-2008, so is the reflector different in shape/curvature from the 2008 reflector? That would explain the noticeable hotspot (or perhaps it's caused by the LED being aimed slightly differently or because the LED is much brighter than in 2008? I will do some checks) To conclude, I found a picture of a "Idworx edelux+" (see for example "http://www.sintchristophorus.nl/test-idworx-easy-rohler-evo/", direct link to the picture here) which supposedly uses a modified reflector for more near field light. That's exactly what the Cyo's 5 section reflector did, and the 2013 Edelux does not have light as close to the bike as I've seen on beamshots of the Cyo 60, so I'd guess it's in between the beamshape of the original Edelux and the Cyo-60 from late 2008 onwards. This edelux+ looks to have the 5 section reflector in Cyos from late 2008 onwards, so I'm guessing Idworx just did a reflector swap of Edelux + Cyo reflector.

N.B. Plaatjes zijn afkomstig can de verwijzingen beneden, mijn eigen plaatjes zal ik nog toevoegen.

B&M's IQ reflector die wordt gebruikt in de B&M IQ Fly, IQ Cyo, Ixon IQ (accu lamp), IXon IQ speed (accu lamp) en Schmidt Edelux, bestaat in minstens 2 versies, waarover aardig wat informatie staat op het IBC forum (mtb-news.de):

In de volgende discussie wordt de wijziging in de reflector besproken vanaf pagina 14, beginnend met het bericht van 'Piktogramm' op 15 jan. 2009: http://www.mtb-news.de/forum/showthread.php?t=300140&page=14.

Maar zie hier: http://www.mtb-news.de/forum/showthread.php?p=5410373#post5410373, het bericht van 'mwulf' van 20 dec. 2008 laat al een reflector met met 5 delen en matte zijkanten zien.

Dus er zijn (minstens) 2 versies:

  1. De reflector die tot ca. december 2008 werd gebruikt, zoals in de Edelux die ik heb. De reflector is te identificeren door te kijken naar de opdeling van de reflector: 4 stukken in het midden, en 2 aan de zijkanten. Die 2 zijkanten zijn even glanzend als de rest van de reflector.

    Plaatje is van een Ixon IQ speed koplamp
  2. De reflector die sinds ca. eind 2008 tot heden (eind 2010) werd gebruikt. Deze heeft 5 stukken in het midden, en 2 zijkanten. Die 2 kanten zijn mat wat het patroon bij het voorwiel verwijdert. Het lijkt erop, gezien berichten op allerlei Duitse forums, dat de nieuwe reflector pas eind 2009 in de Edelux is toegepast. Update 2013-12-16: It could be that people thought the reflector was the same as in the Cyo, especially because of the matte sides, but possibly the reflector was not the 5 section reflector, but the 4 section reflector with matte sides, see below.

    Plaatje is van een Ixon IQ speed koplamp
  3. 2013-12-16: Another version with 4 sections in the middle, which looks like the original 2008 reflector, but with sides that are matte. Perhaps this was the only reflector used in the Edelux after the original version, it would make sense as I don't think I've ever seen pictures of an Edelux with the 5 section reflector except recently the 'Edelux+' (I have seen pictures of Cyos with 5 section reflector, and the Cyo RT that I tested had one as well). From the hotspot it seems this reflector is different not just in matte sides, because in the original Edelux there's just about no trace of any hotspot.

Plaatjes die het verschil in lichtbundel laten zien, zij aan zij:


Plaatjes zijn genomen met een Ixon IQ speed koplamp

In deze plaatjes is te zien dat de nieuwere reflector meer licht dichtbij het voorwiel geeft, maar er is een duidelijke hotspot met allerlei artefacten in het midden, vandaar dat wat mij betreft de huidige Edelux niet zo goed meer is als de eerste versie (diezelfde hotspot was ook enorm irritant en afleidend bij de Cyo-RT).


Aangezien de 5 sectie versie van de IQ reflector al in december 2008 werd gebruikt, houdt dit mogelijk in (als B&M de nieuwere reflector toen ook al in de Cyo-R gebruikte) dat de Cyo-R (Nahfeld) slechts enkele maanden lang een goede koplamp was waarna hij naar wat ik aanneem dezelfde vorm heeft van de lichtbundel als de Cyo-RT nu.

N.B.: Ik schreef het volgende op de hoofdpagina voordat ik mijn recente test deed van de Cyo RT:

Busch en Müller IQ Cyo: Sinds begin oktober 2008 leverbaar. Dit is een verbetering van de IQ Fly. Vooral de lamp met 'Nahfeld-Ausleuchtung' lijkt me perfect voor diegenen die niet zo heel snel willen fietsen in het donker. Zie de website van de fabrikant. Wat mij niet bevalt is dat B&M zoveel versies van alle lampen maakt. 4 versies van de Cyo en van de Cyo-Nahfeld (toevoeging aug. 2010: Nu 5, met de versies met dagverlichting, dus in totaal zijn er 10 Cyo versies). Het ontwerp vind ik ook behoorlijk lelijk (maar wel een stuk beter dan de nog veel lelijkere IQ Fly). Beide lampen geven iets minder licht dan een Edelux. Ik zal deze lampen niet testen omdat wat ze presteren tamelijk duidelijk is: De Cyo sport geeft iets minder licht dan een Edelux, de Cyo-Nahfeld ongeveer de helft van het licht maar wel extra rond het voorwiel zodat er geen donker 'gat' is. Toevoeging aug. 2010: Ne het zien van de Philips lamp en hoe veel beter en feller die is dan de Edelux ondanks een niet zo heel groot verschil in lichtopbrangst, overweeg ik de Cyo Nahfeld te testen om te zien hoe veel donkerder die is dan een Edelux...

De bovenstaande tekst veranderde wel wat gedurende de 2 jaar dat dit op mijnfiestverlichtings hoofdpagina stond (tot augustus 2010), maar in in het bijzonder de opmerking dat de Cyo-R een goede lamp zou zijn voor diegenen die niet zo snel in het donker fietsen als ik, maakte ik in de herfst van 2008. Achteraf beschouwd: Dit was misschien juist voor december 2008, met de oorspronkelijke IQ reflector, maar ik ben er niet zeker van hoe goed/slecht de lichtbundel van de Nahfeld versie was, misschien was die toen al waardeloos, net als nu? Mijn test laat zien hoezeer plaatjes misleidend kunnen zijn, zoals die van de Cyo op B&Ms website, nog meer dan ik oorspronkelijk dacht. En dan heb ik het nog niet over hoe donker de Cyo-RT is vgl. met andere lampen, ik neem aan dat dat ook zo was met die oude Cyo-R koplampen.

Dat plaatjes niet het hele verhaal vertellen was ook de reden dat ik, al sinds mijn eerste bericht over fietsverlichting op het forum van 'Fiets' schreef (20 sept. 2007, wat een concept was voor mijn fietsverlichtingspagina's, een jaar voordat ik mijn webpagina's maakte) dat de indrukken van fietsers nodig zijn om lezers een indruk te geven hoe goed of slecht een lamp is. Dus het is moeilijk te zeggen hoe goed of slecht de Cyo-R was voor de reflector veranderd werd, maar het doet er ook niet meer toe want zelfs al waren die Cyo-R's goed, je kunt ze toch niet meer kopen...

Voor e-post ga naar de email pagina