Busch & Müller: Lumotec oval senso plus

Getest/gebruikt: Voorjaar 2010.

Specificaties:

Zien (maar niet veel!) en gezien worden
€40
120 g met korte kabel naar de dynamo en stalen houder (79 g zonder de houder).
Bedoeld voor dynamo, Halogeen lampje + laagvermogen LED voor standlicht, aan/uit via sensor.

Plaatjes:

Busch & Müller Lumotec oval senso plus 1 Busch & Müller Lumotec oval senso plus 2

Deze lamp is een voorbeeld van verouderde technologie...

Het transparante plastic aan de voorkant is deels een retro-reflector en dit transparante plastic is aan de bovenkant niet afgeschermd. Behoorlijk wat licht 'ontsnapt' naar boven, wat slecht is omdat dat je nachtzicht vermindert. Vandaar dat ik een stuk zwart plakband op de bovenkant geplakt heb.

De lamp geeft geen licht bij loopsnelheid zoals bij bv. de Edelux wel. De lamp bevat een condensator die het standlicht voedt. Dit is een laag vermogens LED die een behoorlijk grote lichtbundel geeft en prima geschikt is om je fiets in de schuur weg te zetten zonder het licht aan te doen. De halogeen lichtbundel is erbarmelijk. Voor de introductie van de IQ Fly/Edelux was dat al zo natuurlijk, en vond ik toen al, maar deze lamp gebruiken nadat je gewend bent aan bv. de Edelux laat echt zien hoe mager de lichtopbrengst is. De eerste nacht dat ik ermee reed, reed ik op een lange onverlichte weg bijna achter op een lopende man met defecte brommer, die dus geen verlichting en geen reflecterende kleding had (hij liep niet zoals het hoort tegen het verkeer in liep, wat wandelaars de kans geeft aankomend verkeer te zien en uit de weg te springen als ze over het hoofd gezien worden, maar met het verkeer mee wat een grote fout is voor wandelaars!). Met de Edelux zou ik hem veel eerder hebben opgemerkt. Verder zie je ook bijna geen reflecties van verkeersborden, je ziet een heel klein stukje van de weg. Niet meer van deze tijd dus!

Misschien is het een optie deze lamp te modificeren met een Cree XR-E LED o.i.d.

September 2010: Ik heb hem gemodificeerd met een XP-E R2 koel-wit en een XP-G R4 neutraal-wit wat een enorme verbetering geeft en de lamp bruikbaar maakt op onverlichte wegen... Dit heb ik ook gedaan om te experimenteren met een neutraal witte vs. koel witte koplamp.

28 oktober 2010: Plaatjes van de lichtbundel van de lamp gemodificeerd met XP-G R4 neutraal witte LED, zie Experimenten met LEDs: Frankenlamp.

Januari 2011: Plaatjes van de lichtbundel met de originele halogeen lamp, op een ijzige/natte weg, zie de pagina met de beoordeling van de Supernova E3 pro StVZO.

Conclusie

Ouderwets, alleen geschikt om te worden gezien, voor gebruik binnen de stad.

Voor e-post ga naar de email pagina