Fietskoplamp Schmidt Edelux uit elkaar gehaald

Schmidt Edelux

Voordat ik deze pagina op het internet zette, was de enige informatie over de interna van de Edelux het volgende plaatje met een dwarsdoorsnede, dat waarschijnlijk oorspronkelijk van Schmidt's website komt, maar waar het nu niet te vinden is. Er is daar alleen een plaatje in lagere resolutie te vinden in een PDF over de Edelux:
Schmidt Edelux cross section

Nu naar de nieuwe informatie: Het volgende is gebaseerd op een korte beschrijving van hoe de Edelux in elkaar zit, met plaatjes, die ik ontving van iemand die zijn Edelux uit elkaar heeft gehaald. Ik heb de informatie/speculaties ietwat bijgeschaafd en voegde wat informatie toe (voorafgegaan door 'WHS'). Vanaf plaatjes is het voor mij moeilijk om heel precies te zijn en dus de analyse te corrigeren, dus onnauwkeurigheden zullen best in de analyse zitten... Misschien maak ik mijn Edelux nog eens open.

Overigens, voor meer informatie over deze fietskoplamp, en een ervaringsbericht, zie mijn Fietsverlichtingspagina: Edelux.

Het begin van de ontmanteling

De ring aan de voorkant heeft een heel fijne schroefdraad. Het was moeilijk om de ring van de lamp af te krijgen, zelfs met een waterpomptang. Het lijkt er dan ook op dat Schmidt Loctite op de schroefdraad heeft gedaan... WHS: Om de ring er zonder beschadiging af te kunnen halen moet je waarschijnlijk een grote ronde klem hebben (maken) die met rubber bekleed is, zowel om de ring tegen beschadiging te beschermen, als om voldoende grip te hebben.

Uiteindelijk werd de ring er met een Dremel af gehaald (los geslepen).

Reflector


De reflector is blijkbaar (volgens diegene die de Edelux ontmantelde) gemaakt met een eenvoudige openen-en-sluiten mal. Hij heeft een ring om de rand die op een uitstekend stukje in de behuizing rust (het is misschien beter te zeggen: De behuizing heeft een uitsteeksel waarop de ring van de reflector rust; Merk op dat de reflector oorspronkelijk gemaakt was voor de B&M IQ Fly, en Schmidt heeft later de Edelux gemaakt uitgaande van die reflector, dus de behuizing werd gemaakt rond een al bestaande reflector).

Montage van de LED


Deze plaatjes laten zien dat de LED rechtstreeks op de koperen plaat is vastgezet. Onder de LED is een draadje gesoldeerd op de koperen plaat. De koperen plaat is met een kleine T6 torx bout aan de behzuizing vastgemaakt.


Op deze plaatjes is duidelijk te zien dat de koperen plaat niet rechtstreeks tegen de behuizing zit, maar via een doorzichtige (plakkende?) laag die naar ik aanneem goed warmtegeleidend is, en die ca. 0,5 mm dik is.
WHS: I think it is not a conductive layer, but glue to keep the copper plate in place and possibly prevent it from vibrating loose. Contact is probably direct via the tapered hole and/or the bottom section of the copper, but it's hard to make out from the pictures.

Light sensor


De plastic ring waarmee je de lamp aan, uit of aan via sensor wanneer het donker wordt kan eenvoudigweg van de lamp genomen worden. Deze ring verhult een T6 boutje en de licht sensor.

Aan de binnenkant van de behuizing zijn duidelijk de sporen van een draaibank (of CNC machine) te zien. Aan de buitenkant niet wat betekent dat er flink wat werk is gestoken in het polijsten van de behuizing om die sporen weg te wissen....
Diegene die de Edelux ontmantelde zei het volgende over de afsluitring en de O-ring die de lamp waterdicht maakt:

The retaining ring clamps down on the glass lens, which in turn compresses a rubber o-ring. This prevents water from coming in around the lens and into the reflector area, but it does not necessarily keep water from coming around the outside of the O-ring and reflector. Schmidt is counting on the O-ring compressing enough that it squeezes against the inner wall of the housing, but there is no flange or wedge on the reflector (or the lens) to guarantee that this happens...

WHS: Het is volgens mij niet zo dat de Edelux problemen heeft met water (behalve een aantal uit de eerste productie reeks in 2008, maar deze Edelux is meen ik later geproduceerd), dus neem ik aan dat het werkt zoals het moet... Als de O-ring breed genoeg is, zou het zonder problemen moeten werken indien er genoeg wrijving is tussen de O-ring en het glas, en/of de O-ring en de reflector. In dat geval is een wig niet nodig.

Einde van de analyse.

Nog wat plaatjes in hoge resolutie

Elk plaatje is ca. 5MB:

Voor e-post ga naar de email pagina